31 Mart 2015 Salı

"DEVLET, YAKIT MALİYETİMİZİN YARI FİYATINA ELEKTRİK SATMAMIZI İSTİYORDU"

Cahit UYANIK

DİNÇKÖK AİLESİNE AİT "AK ENERJİ" ADLI ÖZEL ELEKTRİK ÜRETİCİSİ FİRMANIN 2006 FAALİYET RAPORUNA YANSIYAN 1 TEMMUZ 2006 KESİNTİSİ:


"2006 yılında, başta düşük elektrik fiyat politikası olmak üzere, 2005 yılında uygulanan enerji politikalarına aynen devam edilmiştir. Bilindiği üzere, 2003 yılından 2006 yılı başına kadar doğal gaz fiyatları yaklaşık % 87 oranında artmış, aynı dönemde toplam enflasyon oranı ise % 36 oranında gerçekleşmiş olmasına rağmen, elektrik fiyatları artmak bir yana, % 5 oranında düşürülmüştür.


Elektrik fiyatlarının, maliyet unsurlarını tam olarak yansıtmaması, liberal piyasanın önünde maalesef önemli bir engel teşkil etmiş, geçen yıl olduğu gibi 2006 yılı da, özel sektör elektrik üretim şirketleri açısından olumsuz bir tablo sergilemiştir. 2003 yılından itibaren ülkemizde uygulanmaya başlayan enerji politikasının, 1 Temmuz 2006 tarihinde birçok ili etkileyen bölgesel elektrik kesintisi ile, yeniden gözden geçirilme zarureti ortaya çıkmıştır.

Bu çerçevede, elektrik şebekesinin güvenilir şekilde emre amade tutulabilmesi için özel sektör üreticilerinden ‘’adil fiyatlarla’’ enerji alınmasının önü açılmıştır. Aralık 2003’ten bu yana, özel sektörün tüm eleştirilerine rağmen uygulanmakta olan ve özel sektör üreticilerinin fazla enerjisini, yakıt maliyetinin yarısı fiyatına almak üzerine kurulu Piyasa Mali Uzlaştırma uygulamasına son verilerek, 01 Ağustos 2006 itibariyle, özel sektörün maliyetlerini karşılamasına imkan verecek şekilde, teklif fiyatları üzerinden enerji alımı yapılmasının önünü açan Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği (DUY) uygulamasına geçilmiştir.

2006 yılının ilk yarısında, artan üretim maliyetleri nedeniyle müşterilerini çıkartarak, santrallerini kapatma yoluna gitmeye başlayan özel sektör üreticileri, DUY sonrasında santrallerini devreye almaya başlayarak, üretimlerini teklif fiyatları üzerinden şebekeye tekrar satmaya başlamışlardır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder