7 Şubat 2015 Cumartesi

MÜSLÜMAN SOSYAL DEMOKRAT...

Cahit UYANIK

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın merkezi CHP'ye çekme tartışması, yerel seçimler yaklaştıkça iyice dallanıp budaklanacak gibi görünüyor. Ama Baykal, Kemal Derviş ve Bülent Tanla'nın başlattığı tartışmanın Türk solunu nerelere götürebileceğini, tv haber bültenlerinde görüp duyduğum birkaç cümle ile iyice anladığım için (dolayısıyla endişeye düştüğümden) bu yazıyı yazıyorum.

Oldukça medyatik, televizyonlar sayesinde milletvekili olabilmiş ve bizzat Baykal tarafından siyasete davet edilmiş bir CHP üyesi, kendisine CHP'nin solculuktan vazgeçip vazgeçmeyeceğini soran tv muhabirine aynen şu cevabı verdi: "Solculuk filan mı kaldı? CHP müslüman sosyal demokrat bir parti olmalı."

Yıllardır RP/FP/SP/AKP çizgisindeki siyasi düşüncenin Avrupa'daki hristiyan demokratlarla kıyas edildiğini görüp duymuştum ama dünya siyaset literatüründe "müslüman sosyal demokrat" diye bir kavram dahil edilmeye çalışıldığına ilk kez şahit olmuştum. Tabii benim duyduklarıma milyonlarca tv seyircisi de şahit oldu. Bunlar içinde CHP'ye yıllarını vermiş isimler de, CHP'yi dinsizlikle suçlayan siyasi rakipleri de, "mütedeyyin" diye tanımlanan ama sol düşüncelerle CHP'ye oy atanlar da vardı.

CHP'nin temel sorunsallarından birisi bu: Merkeze yaklaştıkça yakıcı ekonomik sorunlarla değil, dinsel tartışma noktaları ile boğuşmaya başlıyor. Belki de bu tartışmaların içine, rakipleri tarafından bilinçli olarak çekiliyor. CHP, parti tüzüğüne bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından yerleştirilen laiklik ilkesinden taviz verecek mi, vermeyecek mi? Bu tartışmalar ve "müslüman sosyal demokrat" kavramı dallanıp budaklanırsa verecek gibi görünüyor.

CHP daha 6 ay önce yapılan 3 Kasım seçimlerinde neden sol oyların odağına oturamadı? DSP'nin 9 puanlık kayıp oyu, neden sandık başına gidip CHP'yi tercih etmedi? Bütün bunlar CHP laiklikten taviz vermediği için değil, halkın ekonomik sorunlarına yeterince tercüman olamadığı için yaşandı. Oysa Baykal "Türbana sıcak bakabiliriz" yollu demeçler de vermişti. Nedense bu gruplardan kimse, demece bakıp da CHP'ye gitmedi.    

Bu noktada CHP'yi yönetenlerin şapkayı önlerine koyup düşünmelerinde fayda var. Laikliği birazcık yumuşatıp CHP'yi merkeze taşımak isteyenlerin hedeflediği kitle, zaten oyunu silah gibi kullanmaya alışkın. Tek hedefleri ise laikliği yıpratmak. CHP'nin esas hedefi ise oyunu yaşamının ekonomik boyutunu değiştirmek için kullananlar olmalı. CHP'nin bu farkı acilen, hangi partiye oy atacağı konusunda kafa yormaya başlayan topluma anlatması gerekiyor. 
(Bu yazı, Finansal Forum Gazetesinin 26.05.2003 tarihli sayısında Başkentten Yansımalar köşesinde yayınlanmıştır.)

3 PARTİ, GENEL MERKEZLERİ İÇİN 80 MİLYON YTL HARCADI

DİYANET HOLDİNGLEŞİYOR; KOCATEPE CAMİİ'NİN ALTINA DEV HİPERMARKET AÇIYOR

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder